22. okt 2015

Tahvelarvutite kasutamine õppetöös- koolituspäev Hitsa Innovatsioonikeskuses

20.okt toimus Hitsa nutiklassis Hitsa Innovatsioonikeskuse ja Eesti klassiõpetajate liidu koostööpäev “Tahvelarvutite kasutamine õppetöös”.
Aastateks 2014-2020 on Vabariigi Valitsus vastu võtnud elukestva õppe strateegia, mille üheks eesmärgiks on koolide ettevalmistamine digitulevikuks. Õpilased ootavad väga nutiseadmete kasutamise võimalust õpptöös. See eeldab õpetajatelt valmisolekut seadmete kasutamiseks ning oskusi nende teadlikuks kasutamiseks. Koostööpäeva eesmärgiks oli tutvustada nutiseadmete kasutamise võimalusi õppetöös.
Tallinna Lilleküla Gümnaasiumi õpetaja ja haridustehnoloog ning Hitsa koolitaja Meeri Sild tegi ülevaate erinevatest nutiseadmetest ning nende operatsioonissüteemidest. Samuti puudutas ta oma ettekandes VOSK (võta oma seade kaasa) meetodi rakendamise eesliste kõrval ka kaasnevaid valupunkte. Väga oluline teema nutiseadmete kasutamisel õppetöös on vajalike rakenduste leidmine ning kuidas hinnata leitud rakendusi õppetöö eesmärki silmas pidades.  Meeri Sild juhtis tähelepanu ka nutiseadmete turvalisusele. Ta andis näpunäiteid, kuidas oma nutiseadmeid kaitsta. Oluline on nutivahendite kasutamise praktiline oskus, kuid siinjuures ei tohi me unustada, et seadmete kasutamine ei ole omaette eesmärk. Oma ettekandes tutvustas Meeri Sild erinevate õpilugude e õpistsenaariumite rakendamise näiteid.  Õpetajad said juurde enesekindlust ning julgust digiõppe rakendamiseks. Plickersi kasutamine aitas teha käsitletud teemast kokkuvõtte.
Jäneda Kooli õpetaja Tiia Salm tegi ülevaate nutiseadmete kasutamise võimalustest oma koolis. Seejärel jätkus koolituspäev praktiliste tegevustega. Tiia Salm innustas õpetajaid kasutama rakendusi, mis võimaldavad arendada laste loovust läbi erinevate tegevuste. Näiteks magnettahvli rakenduse kasutamisel saab arendada laste sõnavara lõimides erinevaid õppeaineid. Loovuse arendamist toetavad ka venn-diagrammi, teemantluuletuse ning anagrammi rakendused. Õpetajad olid väga elevil ning uueks õppeveerandiks saadi hulganisti uusi mõtteid, mida koheselt ainetunnis rakendada. Koolituspäeval sai tunda ka mängulusti. Lõunapausil mängisid õpetajad musterkoodimängu, kus tuli lahendada erinevaid mõistatusi. Mängides sai selgeks, kui oluline on reeglite kehtestamine ning millised on võimalused kokkuvõtete tegemiseks.
Koolituspäeva lõpus tutvusid õpetajad Tinytapi keskkonnaga. Samanimeline rakendus võimaldab luua mänge ja esitlusi. Rakenduste kasutamist hõlbustab vastava kogukonnaga liitumine, selle kaudu saab kiiresti vajalikku infot rakenduse uuenduste, kasutamisvõimaluste jne osas. Uusi rakendusi leiab väga hea otsingumootori abil https://edshelf.com/ keskkonnast.
Koolituspäev oli väga tegus ja täitis osalejate ootused, mida täitsid oma ala spetsialistidest lektorid. Koolituspäev pakkus õpetajatele uusi teadmisi-oskusi, heameelt tunti kolleegidega kohtumise üle. Lahku mindi järgmiste koolituspäevade ootuses.
EKÕL-il on väga hea meel koostöö üle Hitsa Innovatsioonikeskusega. Aitäh kõikidele!


Koolituspäeva korraldaja Tuuli Koitjärv
Vanalinna Hariduskolleegiumi õpetaja, Koolielu portaali ainemoderaator, Hitsa koolitaja ning EKÕL-i juhatuse liige.

Kommentaare ei ole: