10. veebr 2010

"Tere, Kevad!" 2010


Taas läheneb kevad ja algab loodushariduslik ettevõtmine "Tere, Kevad!" 
Kutsume juba 15ndat aastat lapsi koos õpetajate ja vanematega loodusesse kevadet otsima ja oma tegemisi teistega jagama. Osalema on oodatud kõigi koolide 1.-9. klasside õpilased ning lasteaedade vanemate rühmade lapsed koos õpetajatega. Projekti tegevused algavad 1. märtsil ja kestavad mai keskpaigani.


Õpetajad saavad gruppe projektis osalemiseks registreerida veebilehel http://tere.kevad.edu.ee. Palume registreeruda hiljemalt 28. veebruariks.
Enne projekti algust - 19. veebruaril Tartus kell 12-15 (Tartu keskkonnahariduskeskuses) ja 22. veebruaril Tallinnas kell 13-16 Eesti Loodusmuuseumis (Lai 29) - toimuvad infopäevad, mis on mõeldud peamiselt neile õpetajatele, kes meiega koos varem kevadet otsinud ei ole. Seal toimub projekti tegevuste ja kevadekuulutajate lähem tutvustus. Infopäevadele palume registreeruda hiljemalt 16. veebruariks projekti veebilehel viida 'Koolitus' kaudu.

"Tere, Kevad!" eesmärgiks on lähendada lapsi loodusele ning õpetada neid (ja ka nende vanemaid) tähele panema looduses toimuvaid muutusi. Kevade otsimise käigus õpivad lapsed tundma mitmeid looma- ja taimeliike: vaadeldakse 35 Eestis laialt levinud looma- ja taimeliigi ilmumist kevadisse loodusesse. Kevadekuulutajateks on valitud esimesena õitsema hakkavad taimed (nt. sinilill, paiseleht, ülane, võilill, maikelluke), saabuvad rändlinnud (nt. põldlõoke, kuldnokk, valge-toonekurg, kägu, suitsupääsuke), esimestena ärkavad liblikad (koerliblikas ja lapsuliblikas) ja kahepaiksed (rohukonn), esimesed seened (nt. kevadkogrits). Lapsed fikseerivad nende ilmumise kuupäeva - lindude laul või nägemine, taimede õitsema hakkamine - ning sisestavad selle projekti kodulehel asuva lihtsa vormi kaudu andmebaasi. Tulemusi - ehk siis seda, kui kaugele kevad ühes või teises Eestimaa paigas arenenud on - saavad tabelite ja animeeritud kaartide kujul projekti veebis jälgida nii osalejad kui ka kõik teised huvilised.

Peale kevadleidude on projekti veebilehel kirjeldused kõigi vaadeldavate taime ja loomaliikide kohta, eelmiste aastate vaatlustulemused ja mitmeid lisamaterjale.

Lisaks vahetutele loodusvaatlustele sisaldab projekt loominguliste tegevuste osa: traditsiooniliselt toimub kevadeteemaliste piltide joonistamine ja haikude (vm lühiluuletuste) kirjutamine. Kindlasti jätkame väga populaarse kahes vanuseastmes toimuva viktoriiniga, kus lapsed on nii küsijate kui ka vastajate rollis. Toimub ka kevadfotode konkurss, kus lapsed on nii pildistajateks kui ka hindajateks. Projekt lõpeb looduslaagriga tublimatele kevadeotsijatele.

Ühine kevadeotsimine toimub juba viieteistkümnendat aastat. Eelmisel aastal avastasid üheskoos kevadet kokku enam kui 6000 õpilast 217st koolist ja lasteaiast. Arvukat osalust ootame ka sel kevadel. Projekti "Tere, Kevad!" 2010 viivad läbi SA Tartu Keskkonnahariduse Keskus ja MTÜ Viridis Loodusharidus koostöös Eesti Ornitoloogia Ühinguga, projekti toetavad Tiigrihüppe Sihtasutus ja Keskkonnainvesteeringute Keskus.

Lisainfo:
http://tere.kevad.edu.ee/
e-post: kevad.org@irc.ee
Viktor Muuli
51 77697

Kohtumiseni Kevades!

Kommentaare ei ole: